marți, 3 ianuarie 2012

Amintiri din urmă cu mai bine de 8 ani...

Interviu acordat săptămânalului Informaţia Gorjului, în 29 septembrie-5 octombrie 2003, după ce am obţinut o bursă la Paris. Redau mai jos câteva fragmente. Interviul a fost realizat de către dl. jurnalist Alin Ion.

Un tânăr gorjean se pregăteşte la Sorbona pentru doctorat

La vârsta la care majoritatea tinerilor nu ştiu ce vor de la viaţă, Hadrian Gorun are un curriculum vitae impresionant. La numai 24 de ani el a absolvit, cu rezultate deosebite, printre cei mai buni studenţi ai promoţiei, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, a terminat un masterat, iar acum este doctorand, urmând să plece cu o bursă la Sorbona.
Hadrian Gorun va pleca la renumita universitate franceză Sorbona, pentru a efectua un stagiu de doctorat. După absolvirea facultăţii şi a masterului, acesta a obţinut o bursă Socrates-Erasmus.
"Am susţinut un interviu in faţa comisiei constituite din profesori din cadrul universităţii pe marginea unui proiect de cercetare. Am primit astfel o bursă la Universitatea Sorbona, unde voi urma un stagiu de doctorat [..] Voi întreprinde cercetări pentru doctorat în principalele arhive şi biblioteci din Paris, tema pe care mi-am ales-o fiind Relaţii politico-diplomatice româno-franceze în timpul primului război mondial ne-a spus tânărul doctorand.
El a precizat că din bursă nu-şi va putea plăti decât cazarea, restul cheltuielilor fiind suportate de părinţi. Acesta este dezamăgit de sprijinul ''subţire'' pe care îl acordă statul român tinerilor care vor să înveţe în afara ţării: "Cuantumul bursei este derizoriu, fiind cuprins între 200 şi 400 de euro. Cu aceşti bani poţi cel mult să-ţi plăteşti cazarea, iar eu va trebui să suport celelalte cheltuieli. Este deranjant că autorităţile nu se implică mai mult în susţinerea tinerilor care vor să studieze în afara ţării".
Hadrian Gorun spune că nu vrea să rămână în străinătate, el dorind să aibă o carieră universitară în România: "Este posibilă realizarea unui tânăr şi aici, chiar dacă multe voci afirmă contrariul. Avem un învăţământ universitar totuşi bine pus la punct...Apoi trebuie să rămână cineva şi aici, nu putem să plecăm toţi. Dacă asistăm neputincioşi la acest exod al tinerelor talente, nu ne vom putea ridica în niciun domeniu. Tocmai de aceea cred că pentru a opri această emigrare de creiere, autorităţile guvernamentale trebuie să întreprindă demersuri serioase pentru stimularea talentului şi competitivităţii..."
Hadrian Gorun va termina doctoratul peste patru ani, timp în care va susţine trei examene şi trei referate de cercetare. El va avea atunci 28 de ani şi va fi unul dintre cei mai tineri deţinători ai titlului de doctor.

A absolvit ultimul an de facultate cu media 10

Hadrian Gorun este fiul profesorului de istorie Gheorghe Gorun, directorul Colegiului Naţional "Spiru Haret", el urmând, în mare parte, acelaşi drum ca şi tatăl său. Amândoi au absolvit aceeaşi facultate. Hadrian a terminat liceul în anul 1998, obţinând media 10 la examenul de bacalaureat. Imediat după terminarea liceului a intrat la facultate: "Eu am dorit să intru la facultatea de istorie. A fost un impuls interior. A existat şi varianta dreptului, dar nu a existat o vocaţie din partea mea în această direcţie", spune acesta.
Anul trecut, Hadrian a terminat facultatea, cu media generală 9.57, dar cu media 10 în ultimul an şi a luat admiterea la masteratul de managementul relaţiilor internaţionale. A absolvit masteratul cu nota 9.70 şi a fost ulterior admis la doctorat. Cam acesta este drumul parcurs până acum de Hadrian Gorun. El spune că a avut de învăţat câte ceva de la toţi profesorii pe care i-a avut în facultate, unii dintre aceştia fiind nume cu greutate în învăţământul românesc: "Am încercat să preiau de la toţi ce este mai bun. Toţi au fost nişte profesionişti desăvârşiţi".